Sunday, 1 January 2012

Tahun Baru Azam Baru (bagaimana nak capai matlamat anda?)


Tahun Baru membawa satu permulaan baru. Ramai di antara kita akan menetapkan matlamat untuk tahun ini dan kebanyakan daripada kita selalu gagal mencapainya. Adalah mudah untuk kita berasa bermotivasi pada permulaan tahun sekurang kurangnya sepanjang sebulan yang pertama tetapi ramai yang terkandas selepas itu seolah olah anda hilang arah dalam mencapai matlamat anda dan akhirnya anda akan kembali ke asal.

Untuk menjadikan tindakan yang anda lakukan selaras dengan matlamat anda boleh menjadi satu cabaran. Jangan takut, anda tidak keseorangan! Berikut adalah beberapa cara untuk mewujudkan matlamat yang akan memastikan diri anda bermotivasi sepanjang tahun. Ia akan membantu apabila anda mula merasa goyah dengan azam tahun baru anda. 

Beri Tujuan Kepada Matlamat Anda:

Apabila anda menetapkan matlamat atau resolusi Tahun Baru, menulis dan menambah dalam sebab-sebab itu matlamat atau resolusi. Fikirkan mengapa anda menetapkan matlamat tersebut dan apakah motivasi anda di tempat yang pertama. Simpan senarai ini sebab-sebab apabila anda tidak berasa begitu bermotivasi supaya anda boleh melihat kembali apa yang bermotivasi anda pada mulanya.

Tetapkan Matlamat Mini:

Jika anda menetapkan satu matlamat yang sangat besar untuk Tahun Baru, seperti, membeli rumah, membeli kereta idaman atau mengurangkan 50 kg berat anda, pastikan anda juga menetapkan matlamat mini sepanjang tahun. Kadang-kadang satu matlamat yang besar boleh menjadi seolah-olah lebih tak terjankau untuk dicapai jika anda tidak menetapkan matlamat mini di antara. Jika matlamat anda adalah untuk membeli sebuah rumah, anda perlu menetapkan matlamat mini menyimpan sejumlah wang selama 6 bulan. Jika anda cuba untuk mengurangkan 50kg daripada berat anda, tetapkan matlamat mini 10 kg dalam 2 bulan. Sebaik sahaja anda mencapai matlamat tersebut mini, menetapkan satu lagi matlamat mini!


Jadilah spesifik:
Walaupun matlamat umum yang baik, matlamat "lebih bahagia" mungkin sukar untuk dicapai kerana anda mungkin mendapat galakan negatif dengan tidak tahu bagaimana untuk sampai ke sana. Bagaimana caranya anda mengukur "kebahagiaan" ? Matlamat yang lebih khusus seperti, bermeditasi dua kali seminggu atau pergi ke gimnasium tiga kali seminggu akan membuat anda lebih mudah untuk mengetahuinya jika anda benar-benar telah mencapai tujuan anda.

Ukur Kemajuan:

Dapatkan diri anda notebook atau kalendar dan menjejaki kemajuan anda. Kadang-kadang anda perlu membuat nota bagaimana anda lakukan pada matlamat anda (walaupun anda tidak berbuat demikian). Jika anda tahu apa yang anda lakukan, ia akan lebih mudah untuk membuat perubahan di landasan yang betul dengan apa yang anda cuba untuk capai.

Jangan Salahkan Diri Sendiri:

Jika anda gagal untuk mencapai kemajuan terhdap matlamat anda, jangan berhenti! Tiada siapa yang sempurna cuba beri kelonggaran sedikit terhadap matlamat anda. Apa-apa perubahan kepada anda yang lebih sihat dan gembira adalah berbentuk positif!Jika anda hanya membuat gym sekali seminggu berbanding tiga kali seminggu itu adalah baik. Ia adalah lebih baik daripada tiada kali seminggu. Jangan berputus asa atau hilang arah sepenuhnya jika anda tidak mencapai 100% pada matlamat anda.

No comments:

Post a Comment